Geweld Syrië – “Alle kinderen van Aleppo zijn getraumatiseerd”

Geweld Syrië -
Geweld Syrië - "Alle kinderen van Aleppo zijn getraumatiseerd"

“Alle kinderen van Aleppo zijn getraumatiseerd door het geweld”, zei Radoslaw Rzehak zondag, die aan het hoofd staat van het Unicef-bureau ter plaatse. In de stad in het noorden van Syrië vechten het regime en de rebellen een meedogenloze oorlog uit. “Alle kinderen van Aleppo lijden. Ze zijn allemaal getraumatiseerd”, aldus Rzehak. In de 15 jaar dat hij voor de VN-organisatie werkt, zegt hij “nog nooit zo’n dramatische situatie te hebben gezien dan die van de kinderen in Aleppo”.
Tienduizenden kinderen leven sinds hun geboorte in de meest gewelddadige fase van de oorlog in Syrië, die zijn zesde jaar is ingegaan. Rzehak schat dat een half miljoen kinderen in Aleppo psychosociale ondersteuning nodig hebben, 100.000 onder hen hebben zelfs nood aan bijzondere bijstand.
Rzehak zegt ook dat de kinderen uit de oostelijke districten van de stad “hun verdedigingsinstinct verloren hebben”. Zo reageren kinderen bijvoorbeeld niet wanneer er een ontploffing plaatsvindt. “Erger nog, wanneer mensen schrikken van explosies moeten ze lachen”, aldus Rzehak.
Sommige kinderen hebben in hun leven niets anders gekend dan oorlog. “Zij vinden het normaal gebombardeerd te worden, te moeten vluchten, honger te hebben, zich te verstoppen in bunkers. Dat is het normale dagelijkse leven.”
Ook de kinderen in het westelijke deel van de stad, dat in handen is van het Syrische regime, zijn getraumatiseerd. Ze hebben hun klasgenootjes of leerkrachten zien sterven bij bombardementen op hun school. “De school, die voor kinderen de veiligste plek zou moeten zijn, is een plaats geworden waar mensen sterven”, benadrukt de VN-verantwoordelijke.

Bron: Belga