Advocate Syrisch gezin: “Gaan humanitair visum voor Libanon niet overwegen”

Advocate Syrisch gezin: "Gaan humanitair visum voor Libanon niet overwegen"

Het Syrische gezin dat een humanitair visum wil voor België, zal het voorstel van premier Charles Michel om een humanitair visum aan te vragen voor Libanon niet aanvaarden. Dat zegt Mieke Van den Broeck, advocate van het gezin, vandaag. Officieel is de advocate nog niet op de hoogte gesteld van het voorstel van de federale regering. Die heeft diplomatieke contacten gehad met Libanon om na te gaan of het land een humanitair visum zou kunnen uitreiken aan het Syrische gezin uit Aleppo dat een visum voor ons land eist. De diplomatieke contacten laten vermoeden dat een aanvraag wellicht een gunstige uitkomst op korte termijn zou krijgen.

De advocate van het gezin vindt het voorstel alvast “choquerend”. “De regering heeft slechts een keuze en dat is het visum afleveren. Als ze beslissen om dat niet te doen, schenden ze de rechtsstaat”, zegt Van den Broeck. Momenteel wacht de advocate nog op de officiële brief van de advocaten van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Maar haar antwoord heeft ze al klaar: “we gaan dat zelfs niet overwegen.”

Want Libanon, vervolgt ze, is absoluut geen veilig land voor haar Syrische cliënten. “Libanon heeft de Conventie van Genève niet ondertekend. Door de massale toestroom aan vluchtelingen zijn ze daar trouwens gestopt met de opvang. Mijn cliënten zouden er geen verblijfsstatuut krijgen en komen er dus op straat terecht. Bovendien krijgen Syrische vluchtelingen in Libanon af te rekenen met serieuze discriminatie”, verduidelijkt Van den Broeck.

En dus zal er de komende dagen niet veel veranderen. “Wij sturen morgen een deurwaarder naar het kabinet van Francken”, besluit de advocate.

bron: Belga