IJsbedekking in november nooit eerder zo laag

Foto Pixabay

Het ijs op de Noordpool is in november nooit zo weinig toegenomen. Dat zou aan de hoge temperaturen liggen, maar ook aan het feit dat het ijs dat wel gevormd wordt dun en fragiel blijft.

Begin november breekt de winter aan op de Noordpool. De hoeveelheid ijs neemt dan traditioneel toe. Dit jaar werd er echter een bedenkelijk record gevestigd: nooit eerder was de toename van de ijsbedekking in november zo laag. Meer nog, aan het begin van de maand leek het zelfs nog te krimpen.

“Het ijs groeit, maar dat is ook ongeveer het enige normale”, zegt Julienne Stroeve van het National Ice and Snow Data Centre. “De Noordpool die hapert, de Zuidpool die sneller ontdooit. Het zijn opmerkelijke tijden op de polen.”

De klimaatopwarming wordt met de vinger gewezen. Extreme temperaturen, met metingen tot 10 graden boven het gemiddelde, relatief warm zeewater en veel zuidelijke winden zorgen voor het lage ijspeil.

Het is een gevolg van een eerder vastgestelde trend. Volgens onderzoekers zullen we tussen 2030 en 2050 een eerste ijsvrije zomer op de Noordpool bereiken.