Rutten waarschuwt voor anarchie als pijlers van rechtsstaat niet gerespecteerd worden

Rutten waarschuwt voor anarchie als pijlers van rechtsstaat niet gerespecteerd worden

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten heeft vandaag in De Zevende Dag (Eén) zwaar uitgehaald naar de campagne van N-VA tegen de dwangsom die aan staatssecretaris Theo Francken werd opgelegd voor het weigeren van een humanitair visum voor een Syrisch gezin. De campagne doet haar denken aan de Nederlandse rechts-populistische politicus Geert Wilders en is een gevaar voor de democratie. Rutten herhaalde dat de regering en de staatssecretaris de regels moeten volgen, maar dat ze alle rechtsmiddelen kunnen uitputten. “Als de leiders de regels niet volgen, waarom moeten de burgers dat dan wel doen?”, vroeg ze zich af.

De Open Vld-voorzitster was bijzonder scherp voor de campagne van N-VA. Met de aanval op “wereldvreemde rechters” wordt “vanuit een leidende en verantwoordelijke positie de rechterlijke macht geviseerd”, wat voor Rutten leidt tot anarchie en willekeur.

Voor Gwendolyn Rutten is het gevaarlijk dat “één partij kan bepalen hoe de wetten gemaakt worden, hoe ze uitgevoerd worden en hoe de rechters ze moeten uitspreken”. Dan is er volgens haar geen sprake van democratie. Ze wil de uitspraken ten gronde in het dossier afwachten. Indien er een probleem blijkt, moeten de achterpoorten worden afgesloten, vindt ze.

bron: Belga