European Film Awards 2016 – België met lege handen naar huis

België heeft zaterdagavond geen prijzen in de wacht kunnen slepen op de 29ste European Film Awards. Nochtans was ons land goed vertegenwoordigd in het Poolse Wroclaw, waar de uitreiking plaatsvond. Belgische films of coproducties waren in verschillende categorieën genomineerd, zoals voor ‘Europese film, ‘Europese regisseur’, ‘Europese scenarist, ‘Europese actrice’, ‘Europese acteur’, ‘Europese documentaire’, ‘Europese animatiefilm’, ‘Europese kortfilm’ en ‘Publieksprijs’.
Zo was ‘I, Daniel Blake’ van de Brit Ken Loach, die mee werd geproduceerd door het productiehuis van de Belgische broers Dardenne, vier keer genomineerd. Dat was zo in de categorieën Europese film, regisseur, scenarist en acteur, maar het was de Duits-Oostenrijkse tragikomedie ‘Toni Erdmann’ van Maren Ade die deze prijzen uiteindelijk binnenhaalde.
De langspeelfilm ‘Elle’ van de Nederlander Paul Verhoeven (een Belgische coproductie met Entre Chien et Loup), ‘Bacalaureat’ van de Roemeen Cristian Mungiu, ‘The Land of the Enlightened’ van Pieter-Jan De Pue, ‘A family affair’ van de Nederlander Tom Fassaert (een coproductie met het Belgische Clin d’oeil films), ‘The Red Turtle’ van de Nederlander Michael Dudok de Wit (waar ook het n Belgische animatiefilmstudio Belvision aan meewerkten) en ‘Le Tout Nouveau Testament’ van Jaco Van Dormael waren ook bij de genomineerden.

bron: Belga