Militaire vakbond bezorgd over privatisering bij Defensie

Militaire vakbond bezorgd over privatisering bij Defensie

Volgens de Algemene Centrale van het Militair Personeel (ACMP) leggen de privatiseringsplannen bij Defensie een hypotheek op de perspectieven van militairen die door het optrekken van de pensioenleeftijd langer moeten werken. “Er is al een mokerslag uitgedeeld en het accumuleert zich”, zegt Yves Huwaert van ACMP, die nieuwe acties niet uitsluit. De regering besliste midden oktober de pensioenleeftijd van militairen optrekken om ze in overeenstemming te brengen met die van ander overheidspersoneel. In die context is de privatisering van 5.000 banen, waar La Dernière Heure vandaag over schrijft, problematisch voor ACMP.

“Aan het optrekken van de pensioenleeftijd zou een verhaal moeten gekoppeld worden van werkbaar werk”, zegt Huwaert. “Maar door nu bepaalde functies te willen privatiseren, legt de regering een hypotheek op de kansen van oudere militairen op werkbaar werk. Naarmate ze ouder worden, zijn ze minder vaak aan de slag in operationele functies. De jobs die ze in de plaats daarvan kunnen doen, in de catering of bewaking, wil de regering nu outsourcen.”

“In de context van louter een evolutie naar een kleiner leger had dit verhaal op begrip kunnen rekenen. Al zijn we er niet van overtuigd dat het per se goedkoper zal zijn. Ook qua flexibiliteit kan je vragen stellen: zal een kok die voor een privébedrijf werkt tot ’s avonds laat wachten tot militairen terug zijn van training?”, zegt Huwaert.

In november kwamen de militairen op straat, op hun vrije dag, om te betogen tegen de pensioenplannen. Huwaert sluit nieuwe acties niet uit. “De spanning is sinds midden oktober te snijden. Er moet niet veel meer bijkomen. De motivatie ligt onder het vriespunt. (…) Er is al een mokerslag uitgedeeld en het accumuleert zich.”

bron: Belga