Bourgeois vraagt Michel om uitleg over investeringsplan Infrabel

Bourgeois vraagt Michel om uitleg over investeringsplan Infrabel

Vlaams minister-president Geert Bourgeois gaat premier Charles Michel om uitleg vragen over het investeringsplan voor het spoor. “Er moet spoed worden gezet achter die investeringen”, zegt hij in de marge van de economische missie naar Texas. Volgens mediaberichten zou het nieuwe investeringsprogramma van Infrabel voor 4,4 miljard euro investeringen bevatten, een kwart minder dan de 6,2 miljard euro die aanvankelijk voorzien was. Dat zou betekenen dat projecten die de gewesten naar voor schoven on hold staan. Zo zou er voorlopig niets in huis komen van de tweede spoorontsluiting van de Antwerpse haven en zou ook het GEN, het Gewestelijk Expresnet rond Brussel met uitstel bedreigd zijn.

“Als dit plan wordt goedgekeurd is er een probleem”, zegt Bourgeois duidelijk. “Dit zou zeer slecht zijn voor de economie en de mobiliteit. De verbinding Gent-Zelzate, de tweede ontsluiting van de Antwerpse haven… Dat zijn cruciale projecten voor Vlaanderen.”

Een belangenconflict inroepen lijkt de minister-president niet nuttig, omdat investeringen zich op die manier niet laten afdwingen. “Maar we gaan zeker rond de tafel zitten, mogelijk woensdag al tijdens het Overlegcomité.”

bron: Belga