Joaquim "Purito" Rodriguez hangt fiets uiteindelijk toch aan de haak

door
Belga
Leestijd 2 min.

Joaquim "Purito" Rodriguez heeft uiteindelijk toch beslist om zijn carrière op 37-jarige leeftijd te beëindigen. Dat kondigde hij vrijdag aan via de sociale media. De Spanjaard werd door Bahrein-Merida eerst nog overtuigd om er nog een seizoen bij te doen, nadat hij tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk zijn afscheid aankondigde. "Ik heb de tijd genomen om na te denken en ik heb geprobeerd om opnieuw te trainen voor het komende seizoen, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat het niet meer mogelijk is voor mij. Ik heb met de hulp van mijn familie en vrienden de beslissing genomen om niet in het peloton terug te keren", verklaarde de Catalaan vrijdag.

Joaquim Rodriguez werd door de nieuwe Bahreinse wielerploeg Bahrein-Merida aangetrokken voor het volgende seizoen van de WorldTour, maar de Spanjaard zal nu enkel fungeren als technisch raadgever. "Ik bedank de ploeg omdat ze me alle mogelijkheden hebben gegeven om terug te keren, maar ik heb met ze gepraat en uitgelegd dat ik zowel op fysiek als mentaal vlak niet klaar ben om terug te keren. Ik ga samenwerken met Bahrein-Merida om mijn ervaring proberen door te geven aan de jonge renners."

Rodriguez, eind juli nog vierde in de Clasica San Sebastian en een week later vijfde in de olympische wegrit, boekte in 2016 geen enkele overwinning, iets wat hem sinds 2005 niet meer overkomen was. In 2001 begon hij zijn profcarrière bij Once-Eroski. Daarna reed hij voor Saunier Duval en Caisse d'Epargne. In 2010 maakte hij ten slotte de overstap naar het Russische Katusha. In de Ronde van Frankrijk eindigde hij in 2013 als derde in het algemene klassement en ook in de Vuelta en de Giro behaalde hij meerdere ereplaatsen. In de Giro werd hij tweede in 2012, in de Vuelta verzamelde hij in totaal drie podiumplaatsen (tweede in 2015 en derde in zowel 2010 als 2012). In totaal behaalde hij veertien etappezeges in de drie grote rondes. In de Ronde van Spanje mocht hij negen keer de armen in de lucht steken, in de Ronde van Frankrijk drie keer en in de Ronde van Italië twee keer.

Ook in het klassieke werk kon Rodriguez uitpakken met knappe resultaten. Zo won hij twee keer de Ronde van Lombardije (in 2012 en 2013) en één keer de Waalse Pijl in 2012. Met de Ronde van Catalonië in 2010 en de Ronde van het Baskenland in 2015 staan ook twee kleinere rondewedstrijden op zijn palmares. Drie keer sloot hij het seizoen als nummer een van de wereld af.

bron: Belga