Anderlecht laat groepswinst in extremis nog glippen

door
Belga
Leestijd 2 min.

RSC Anderlecht heeft vanavond op de zesde en tevens laatste speeldag in groep C van de Europa League in het eigen Constant Vanden Stockstadion met 2-3 verloren van het Franse Saint-Etienne. Bij de pauze leek paars-wit, dat met een veredeld B-elftal aan de aftrap kwam, nochtans op rozen te zitten dankzij treffers van de Roemeense internationals Alexandru Chipciu (21.) en Nicolae Stanciu (31.). Bij Anderlecht droeg belofte Leander Dendoncker de aanvoerdersband en mocht aanvaller Jorn Vancamp zijn Europees debuut vieren. Na de kampwissel kantelde de wedstrijd echter volledig en in een dolle twaalf minuten kwamen de bezoekers via Alexander Söderlund (2x) en Kévin Monnet-Paquet liefst drie keer tot scoren.

Door de nederlaag moet Anderlecht in extremis de groepswinst nog aan Saint-Etienne laten. De Franse recordkampioen wipt met twaalf punten nipt over de Belgische (elf punten). Als nummer twee uit groep C mag Anderlecht wel mee naar de zestiende finales, maar bij de loting zijn ze geen reekshoofd, waardoor ze tegen de op papier sterkste tegenstanders uitkomen in de zestiende finales. De groepswinnaars spelen immers tegen een nummer twee uit de Europa League of een van de vier zwakste nummers drie die overgeheveld worden uit de Champions League.

Voor Anderlecht is het wel al de derde Europese overwintering op rij, vorig seizoen eindigde het avontuur in de achtste finales tegen het Oekraïense Shakhtar Donetsk. Meer nog, sinds de opstart van een poulesysteem in de tweede Europese beker wist paars-wit telkens de groepsfase van de Europa League of de vroegere UEFA Cup te overleven.

Op 12 december wordt er in het Zwitserse Nyon geloot voor de zestiende finales. De heenwedstrijden worden op 16 februari 2017 gespeeld, de terugwedstrijden een week later op 23 februari.

bron: Belga