Londenaars vluchten naar woonboten

Steeds meer Londenaars kiezen voor een woonboot om de hoge huurprijzen te ontvluchten. Als ze om de twee weken verhuizen, is dat erg goedkoop.

De Londense huurprijzen zijn moordend. Voor een klein stulpje moet je al een stevig deel van je maandloon ophoesten. Veel Londenaars kiezen daarom voor een woonboot. Als je een vaste ankerplaats voor je boot zoekt, ben je al snel 8.000 pond (9.400 euro) per jaar kwijt, maar daar valt aan te ontsnappen. De Britse wetgeving stipuleert dat je voor zo’n 800 pond (940 euro) per jaar een bootvergunning krijgt, op voorwaarde dat je om de twee weken ergens anders aanmeert.

Nieuwe omgeving

Voor sommigen is het zelfs een aantrekkelijke gedachte om regelmatig in een nieuwe omgeving te verblijven, zo kreeg BBC te horen. Daar is een woord voor: ‘continuous cruising’ of CC’en. Veel van die CC’ers verblijven in relatief goedkope smalle boten of ‘narrowboats’. Dat zijn vaartuigen die stammen uit de Industriële Revolutie en nauwelijks twee meter breed zijn. Op die manier zijn ze uiterst geschikt voor de smalle Britse kanalen.

Goedkoop

Volgens BBC waren er in 2010 413 CC’ers in Londen, terwijl dat er nu al 1.615 zijn. En elke dag komt er één bij. Matthew Winters, een van hen, getuigt dat hij tot voor kort 550 pond (646 euro) per maand betaalde voor een appartementje, zonder elektriciteit en andere maandelijkse kosten. Nu betaalt hij zo’n 200 pond (335 euro) per maand, alles inbegrepen, ook de afbetaling van zijn boot.