Giraf is met uitsterven bedreigd

De giraf is sinds kort een bedreigde diersoort. Dat blijkt uit de recentste ‘Rode Lijst’ met bedreigde soorten.

Op de nieuwe lijst, die op de 13de conferentie voor biodiversiteit in de Mexicaanse stad Cancun werd voorgesteld, krijgt de giraf de stempel ‘kwetsbaar’ mee. Dat is de laagste van drie categorieën van bedreigde dieren. De voorbije dertien jaar ging zo’n 40% van de girafpopulatie verloren door het verdwijnen van hun habitat, illegale jacht en gewapende conflicten, "een verwoestende daling", aldus de onderzoekers. Er zijn nu nog zo’n 97.500 giraffen.

Zonnebloem

Daarnaast zijn ook de wilde zonnebloem en de wilde mangoplant nieuw op de lijst. Volgens wetenschappers is het problematisch als die planten uitsterven. Er bestaan nog wel exemplaren die door de mens geteeld worden, maar de genetische diversiteit van de wilde varianten kan een belangrijke schakel zijn in de zoektocht naar planten die beter bestand zijn tegen droogte en ziekte.

Vogels

De nieuwe Red List telt ook 700 nieuw ontdekte vogelsoorten, waarvan zo’n 11% bedreigd is. Dertien ervan zijn al uitgestorven. In totaal telt de lijst 85.604 diersoorten, waarvan er 24.307 met uitsterven bedreigd zijn. Er is echter ook goed nieuws, enkele soorten waarvan men dacht dat ze enkel nog op de eeuwige jachtvelden te vinden waren, zijn herontdekt. Het gaat bijvoorbeeld om een Malagassische zoetwatervis.