Vliegtuigcrash Colombia - Boliviaanse autoriteiten doorzoeken kantoren chartermaatschappij

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Boliviaanse autoriteiten hebben dinsdag de kantoren doorzocht van Lamia, de maatschappij die het vliegtuig charterde dat vorige week neerstortte in Colombia. Er werd een onderzoek geopend naar zes personen, aldus aanklager Ivan Quintanilla. Bij de crash kwamen 71 mensen onder leven, onder wie 19 leden van de Braziliaanse voetbalploeg AF Chapecoense De zoekacties vonden plaats in de kantoren van Lamia in Santa Cruz de la Sierra, in het noorden van Bolivia, en in de luchthaven Viru Viru, waar de vlucht 2933 op 28 november opsteeg om naar Medellin in Colombia te vliegen. Het vliegtuig viel zonder brandstof en crashte in de bergen buiten Medellin.

Aanklager Ivan Quintanilla verklaarde dat de speurders zowel onderzoek voeren naar de luchtvaartmaatschappij en haar interne structuur, operaties en vergunningen, als naar het ongeval zelf. Tot nu toe focusten de speurder vooral op piloot Miguel Quiroga, een mede-eigenaar van Lamia, en zijn vluchtplan. De vlucht tussen Santa Cruz de la Sierra en Manilla was berekend op 4 uur en 22 minuten, wat overeenkomt met de maximale autonomie van de motor van een Avro RJ85-toestel. Toch werd een tussenlanding om extra brandstof te tanken niet uitgevoerd.

De Boliviaanse minister van Defensie Reymi Ferreira verklaarde maandag al dat de piloot schuldig was. "De piloot heeft het protocol geschonden. Hij heeft de tragedie veroorzaakt vanwege economische redenen, om kosten te sparen", zei hij.

Er werd in de zaak ondertussen een onderzoek geopend naar zes personen, onder wie luchtverkeersleider Celia Castedo, die volgens de media dinsdag vanuit Bolivia naar Brazilië vluchtte. Volgens haar verslag had zij aangedrongen op een tussenlanding, maar werd haar verzoek afgewezen.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Lamia het riskeerde een lange vlucht uit te voeren zonder bij te tanken. Volgens de Braziliaanse krant Folha de Sao Paulo vloog een door Lamia gecharterd vliegtuig op 11 november voor 4 uur en 4 minuten zonder tussenstop. Aan boord zat toen het Argentijnse voetbalelftal, inclusief Lionel Messi.

bron: Belga