Trump president-elect – Trump kiest generaal John Kelly als minister van Binnenlandse Veiligheid

President-elect Donald Trump gaat gepensioneerd generaal John Kelly benoemen als minister van Binnenlandse Veiligheid. Dat berichtten Amerikaanse media woensdag. Omdat Kelly momenteel in het buitenland zit, zal de benoeming volgende week pas officieel bekend worden gemaakt, luidt het. De 66-jarige Kelly, een voormalige generaal van het Amerikaanse marinierskorps, zal als minister aan het hoofd komen te staan van het department Homeland Security. Daarmee zal hij verantwoordelijk zijn voor onder meer de Secret Service, de kustwacht, de douane, de immigratiedienst en rampenbestrijding.
Kelly, wiens zoon omkwam op militaire missie in Afghanistan, stond meest recent nog aan het hoofd van het US Southern Command tussen 2012 en 2016. Dat staat binnen de Amerikaanse Defensie in voor het verstrekken en coördineren van rampenplannen, operaties en militaire samenwerkingen in Midden- en Zuid-Amerika. Hij was daarbij dus ook verantwoordelijk voor de omstreden militaire gevangenis Guantanamo Bay, op Cuba.
Tegenstanders van Kelly vrezen dat met zijn benoeming de militaire invloed binnen het kabinet van Trump te groot zal zijn. Trump stelde eerder al twee generaals aan op belangrijke posten: Michael Flynn als nationaal veiligheidsadviseur en James Mattis als minister van Defensie. Mattis zal overigens de eerste generaal in die functie zijn sinds 1950.

Bron: Belga