Ergste wintersmog in tien jaar in Parijs

Ergste wintersmog in tien jaar in Parijs
Ergste wintersmog in tien jaar in Parijs

Parijs en omgeving kampen sinds een week met de ergste en langst durende piek van wintersmog in zeker tien jaar, zo heeft Airparif vandaag gezegd, het organisme dat toeziet op de luchtkwaliteit in de Franse hoofdstad. De piek is te wijten aan een toename van fijne stofdeeltjes, vooral door verwarming met hout en door het verkeer in combinatie met weersomstandigheden die het fijnstof bij de grond houden (weinig wind, temperatuurinversie), legt Airparif uit.

De “overschrijding van de alarmdrempel voor verontreiniging met fijnstof”, duurt al meer dan een week en zal ook morgen aanhouden volgens Airparif.

Voor de vierde keer in twintig jaar legden de Franse autoriteiten gisteren en vandaag alternerend rijden op in Parijs en zijn voorsteden, in een poging de verontreiniging tegen te gaan. Enkel voertuigen met een even nummer op de nummerplaat mochten gisteren de weg op, de oneven nummers vandaag. Onder de andere maatregelen: gratis openbaar vervoer, snelheidsbeperkingen op de grote verkeersassen en de verplichting voor zware vrachtwagens in het transitverkeer om om te rijden.

Bron: Belga