Congolese vissers halen 50 lichamen uit Albertmeer

Congolese vissers hebben ongeveer 50 lichamen uit het Albertmeer in het noordoosten van het land gehaald. Dat maakten functionarissen en activisten woensdag bekend. “De lichamen zijn in staat van ontbinding. We kennen hun afkomst niet”, zei Anicet Lossa, coördinator van organisaties van de burgermaatschappij in het dorp Kasenyi, aan de Congolese radio Okapi.

In het oosten van Congo zijn tientallen milities actief. Volgens legerwoordvoerder Carlos Kalombo waren er echter geen recente gevechten die de aanwezigheid van de lichamen kunnen verklaren. Nog volgens Kalombo zou het kunnen dat de lichamen via rivieren in Oeganda naar het Albertmeer zijn gedreven. In Oeganda hebben tien dagen geleden de wachten van een traditionele lokale koning gevochten met veiligheidsdiensten.

Meer dan 60 mensen kwamen daarbij om. Charles Wesley Mumbere, koning van het koninkrijk Rwenzururu dat de onafhankelijkheid van Oeganda nastreeft, werd daarom beschuldigd van moord door de autoriteiten.

De autoriteiten zullen de lichamen die in het meer zijn aangetroffen, trachten te identificeren. Het Congolese leger stuurt ook een team van onderzoekers naar Kasenyi.

Bron: Belga