Tweelingbroers eindelijk herenigd na Pearl Harbor

De USS Arizona tijdens de aanval in 1941 - Foto Wikipedia

Tweelingbroers Delbert en John D. Anderson zijn eindelijk herenigd nadat ze tijdens de Japanse aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor van elkaar gescheiden werden. Delbert overleefde de aanval niet, de urne met de as van John wordt nu bijgezet in het schip waar zijn broer overleed.

Zondagochtend 7 december 1941. De dag waarop Japan zijn aanval inzette op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor. De gebroeders Anderson, geboren op dezelfde dag, waren op dat moment aan de slag op het slagschip USS Arizona. Delbert hanteerde tijdens de aanval het luchtdoelgeschut, John was als tweede stuurman aan het werk.

‘Het regende matrozen’

Tijdens de Japanse aanval vroeg John aan zijn oversten of hij zijn broer een handje mocht gaan toesteken, omdat hij zich zorgen maakte. Hij kreeg de toestemming, maar het schip werd zo hard getroffen dat hij door het enorme rookgordijn en de rondslingerende brokstukken hem nooit bereikte. Naar alle waarschijnlijkheid liet Delbert die dag het leven aan zijn wapen. Samen met hem kwamen 1.177 matrozen om. Overlevers beschreven de gruwel met de woorden “Het regende die dag matrozen”.

Tv-persoonlijkheid

John verhuisde na de oorlog naar Roswell, New Mexico, waar hij een carrière als tv-persoonlijkheid uitbouwde. Op 98-jarige leeftijd heeft hij afgelopen week zijn laatste adem uitgeblazen. Op vraag van de familie zal de urne met de as van John in het schip USS Arizona worden bijgezet, precies op de plek waar zijn broer omkwam. Zo zijn ze na al die tijd alsnog herenigd.