Supercomputer op zoek naar medicijn tegen kanker

Watson - Foto Wikimedia

Farmareus Pfizer zet computer Watson in om wetenschappers bij te staan in hun zoektocht naar het ultieme medicijn om kanker te bestrijden. Belgische experts wrijven zich in de handen: “Dit kan alles in een stroomversnelling brengen”.

Computergigant IBM creëerde Watson en bracht dit met veel bravoure naar buiten. Hij werd onder het grote publiek bekend sinds zijn deelname aan tv-quiz ‘Jeopardy’. In het spelprogramma veegde de computer de vloer aan met zijn menselijke tegenstanders.

De kracht van de supercomputer zou liggen in zijn potentieel om enorme hoeveelheden data te verwerken in korte tijd. “Leest een wetenschapper doorgaans 200 of 300 publicaties per jaar, dan draait supercomputer Watson er in een mum van tijd 25 miljoen door”, zo stelde Deborah DiSanzo van computergigant IBM op de Forbes Healthcare Summit in New York. Het datawonder wordt nu ingezet in de strijd tegen kanker.

Immuuntherapie

Watson gaat op zoek naar een remedie voor kanker aan de hand van immuuntherapie. Onderzoek naar deze therapie is vrij nieuw. Door de data van zo’n 30 miljoen publicaties te combineren probeert Watson een doorbraak te forceren. De geneesmethode onderzoekt de mogelijkheid om het afweersysteem de kankercellen te laten herkennen en eigenhandig uit te roeien.

Het inzetten van artificiële intelligentie zou de queeste naar een remedie in een stroomversnelling kunnen brengen. “Zonder artificiële intelligentie is de speurtocht naar een geneesmiddel zoals zoeken naar drie dezelfde bomen in een enorm bos”, stelt Michael Dolsten van Pfizer. “Daar kun je een leven lang mee bezig zijn. Terwijl de computer je meteen die drie bomen zal aanwijzen. Hij herkent de patronen.”

“Dit zal de wetenschap grote stappen vooruit laten zetten”, meent Ewald Pauwels, coördinator supercomputing aan de Universiteit Gent. “Ik durf er geen geld op in te zetten dat Watson effectief met een medicijn komt, maar misschien wel met kankerremmende middelen. Of met meer inzicht in wat er aan de basis van de ziekte speelt. Sowieso zullen de wetenschappelijke en medische wereld hiervan leren.”

Bekijk hier de passage van Watson in de tv-quiz ‘Jeopardy’.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=P0Obm0DBvwI[/embedyt]