“Communistische partij China gebruikt geheime detentie om bekentenissen af te dwingen”

Communistische partij China gebruikt geheime detentie om bekentenissen af te dwingen

De Communistische partij in China gebruikt een geheim detentiesysteem om bekentenissen af te dwingen van leden van de partij die verdacht worden van corruptie. Dat zegt Human Rights Watch dinsdag in een rapport. De organisatie heeft scherpe kritiek op de buitengerechtelijke onderzoeksmethodes, waarbij voormalige functionarissen de voorbije jaren verstoken bleven van slaap, voedsel en water en vaak hard geslagen werden. “Shuanggui” heet het detentiesysteem dat al zou bestaan sinds 1990. Het systeem geeft de disciplinaire commissie binnen de Communistische partij het recht elk van de 88 miljoen leden van de partij die in verband worden gebracht met corruptie, te dagvaarden. “Degene die gedagvaard worden, worden gedurende dagen, weken of zelfs maanden vastgehouden. In die tijd worden ze herhaaldelijk ondervraagd en vaak gefolterd”, stelt Human Rights Watch.

Volgens de mensenrechtenorganisatie heeft president Xi Jinping zijn anticorruptiecampagne opgebouwd op een detentiesysteem dat mishandelt en illegaal is. “Verdachten folteren, opdat ze bekennen, zal geen einde maken aan de corruptie, maar elk vertrouwen in het gerechtelijke systeem van China teniet doen”, luidt het. Als verdachten uiteindelijk “bekennen”, worden ze aan het normale gerecht overgedragen voor bestraffing.

Het rapport van 120 pagina’s baseert zich op interviews met vroegere gevangenen binnen het systeem en familieleden, gerechtsdocumenten en mediaberichten. Er worden elf zaken aangehaald van mensen die stierven onder “shuanggui”.

bron: Belga