Coalitie voerde per ongeluk aanval uit op AZG-ziekenhuis in Jemen

Coalitie voerde per ongeluk aanval uit op AZG-ziekenhuis in Jemen

De militaire coalitie geleid door Saoedi-Arabië heeft in augustus onopzettelijk een dodelijke luchtaanval gepleegd op een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in het noorden van Jemen. Dat heeft de coalitie dinsdag gemeld. Als gevolg van het bombardement, waarbij volgens AZG 19 mensen om het leven kwamen, heeft de ngo zich teruggetrokken uit het noorden van Jemen. AZG veroordeelde de “willekeurige bombardementen” en “onbetrouwbare garanties” van de coalitie.
Een onderzoeksgroep van de coalitie, die het dodental vastlegde op negen, verklaarde dat het bombardement plaatsvond nadat een van haar vliegtuigen een groep gewapende leiders van de Houthi-rebellen had aangevallen in de buurt van het ziekenhuis. Daarna werd een aanval uitgevoerd op een wagen die de locatie van het eerste bombardement had verlaten.
De wagen “een legitiem militair doelwit” bevond zich “naast het gebouw waarvan het voor het bombardement niet duidelijk was dat het een ziekenhuis was”, aldus het rapport van het onderzoeksteam, dat werd gepubliceerd door het officiële Saoedische persagentschap.
Artsen Zonder Grenzen verklaarde in een rapport van september dat het de coalitie eerder op de hoogte had gebracht van de coördinaten van het ziekenhuis. De ngo publiceerde ook foto’s van grote AZG-logo’s in het Frans en Arabisch, die op de grond buiten het gebouw waren geschilderd.
Ook stelde AZG dat de wagen waarvan sprake is in het rapport van de coalitie, gecontroleerd was door een bewaker van het ziekenhuis en dat de inzittenden burgers leken te zijn, die op het eerste zicht niet gewapend waren. Twee van de inzittenden, onder wie een kind, werden door de aanval op de wagens levend verbrand.
De troepen van de coalitie zullen zich verontschuldigen voor de aanval, assistentie voorzien voor zij die getroffen werden en onderzoeken of haar functionarissen de regels hebben overtreden, aldus de onderzoekers van de coalitie nog.

bron: Belga