Binnenlandse Zaken lanceert campagne over wat te doen bij chemisch ongeval

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken lanceert een nieuwe campagne over wat te doen bij een chemisch ongeval. De campagne is gericht op mensen die in de buurt van een Seveso-bedrijf wonen. Dat zijn ondernemingen die gevaarlijke stoffen produceren, behandelen of transformeren; bijvoorbeeld raffinaderijen of petrochemische vestigingen. Voor de nieuwe campagne komen er onder meer affiches en videofilmpjes, zo laat de FOD dinsdag weten. België telt 209 Seveso-ondernemingen die gevestigd zijn in 67 steden en gemeenten. Wie wil weten waar die gevestigd zijn, kan daarvoor terecht op de website www.seveso.be.

Elke Seveso-onderneming in ons land is onderworpen aan een strikte reglementering en wordt regelmatig gecontroleerd. Ondanks de strikte veiligheidsmaatregelen is een incident nooit uitgesloten. “Daarom is het belangrijk dat u weet wat u moet doen om uw veiligheid en die van uw gezin te waarborgen”, zegt Binnenlandse Zaken.

De FOD geeft drie adviezen in geval van een chemisch ongeval: ga het dichtstbijzijnde gebouw binnen, sluit ramen en deuren en blijf op de hoogte via de traditionele en sociale media.

Voor de nieuwe sensibiliseringscampagne zullen de gemeenten affiches en brochures in de vorm van deurhangers verspreiden. Daarna circuleren ook filmpjes via de sociale media. Elke surfer krijgt daarbij een video te zien met een kaart en de gegevens van zijn of haar provincie.

bron: Belga