Italiaanse president roept voor ontslag Renzi op tot "kalmte"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft, kort voor premier Matteo Renzi zijn ontslag bij hem zou komen aanbieden, opgeroepen tot kalmte. Renzi neemt ontslag omdat hij een nederlaag leed in het door hem gelanceerde referendum over een grondwetsherziening. "Italië is een prachtig land met veel positieve energie", aldus Mattarella in een verklaring. "Ook daarom is in het politieke klimaat rust en wederzijds respect nodig." Hij zegt dat de instellingen "in elk geval tegemoet moeten komen aan hun verplichtingen en deadlines", een verwijzing naar dringende aangelegenheden als de goedkeuring van de begroting van 2017 voor eind dit jaar.

De president had lovende woorden voor de hoge opkomst voor het referendum, "als bewijs van een solide democratie, een gepassioneerd land, capabel tot een actieve deelname aan politiek".

Op basis van bronnen binnen Renzi's PD had het Italiaanse persbureau Ansa al bericht dat Renzi en Mattarella maandagmiddag elkaar al gezien hebben. Daarop wordt in het communiqué niet ingegaan. Mattarella moet beslissen of hij het ontslag van Renzi aanvaardt en of hij iemand anders belast met de vorming van een regering. Om 18.30 uur houdt de regering een vergadering.

bron: Belga