Europees akkoord over systematische controles aan buitengrenzen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten zijn het eens geworden over de invoering van systematische veiligheidscontroles voor alle Europese burgers en derdelanders die de Europese Unie willen binnenkomen of verlaten. Het akkoord bepaalt dat voortaan niet enkel gegevens van derdelanders, maar ook die van Europese burgers aan de buitengrenzen getoetst zullen worden aan databanken als het Schengen Informatie Systeem en de databank van Interpol over gestolen reisdocumenten. De maatregel, voorgesteld na de terreuraanslagen van Parijs in november 2013, moet helpen om terrorisme te voorkomen.

"Na de succesvolle lancering van de Europese grens- en kustwacht in oktober vormt het invoeren van systematische controles voor alle reizigers aan de Europese buitengrenzen een nieuwe cruciale stap in ons streven naar het behoud van het vrije verkeer binnen Schengen en het verzekeren van de veiligheid van burgers", zo begroette eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Stavros Avramopoulos het akkoord dat nog formeel moet bekrachtigd worden door de lidstaten en het voltallige Europees Parlement.

Er wordt rekening mee gehouden dat de maatregel de wachttijden aan buitengrenzen kan doen oplopen. Wanneer dat gebeurt, kunnen de autoriteiten aan land- en zeegrenzen besluiten tot steekproeven over te gaan. Voor luchthavens geldt een ander regime. Nationale autoriteiten krijgen wel een overgangsperiode van maximaal twee jaar om hun infrastructuur aan te passen. Maar nadien moeten de controles systematisch zijn, tenzij een lidstaat kan aantonen dat een versoepeling geen risico zal vormen voor de veiligheid.

bron: Belga