Yvon Becaus, eerste Belg die tegen Cassius Clay bokste, is overleden

In Mechelen is zaterdag oud-bokser Yvon Becaus op 80-jarige leeftijd overleden. Dat melden Sporza en de websites van Mediahuis. Becaus bokste op de Olympische Spelen van 1960 in Rome als eerste Belg tegen de legendarische Cassius Clay, die later Mohammed Ali zou gaan heten. Het gevecht van Jean-Pierre Coopman in 1976 tegen Mohammed Ali staat vele sportliefhebbers in het geheugen gegrift. Maar zestien jaar eerder bokste toenmalig Belgisch kampioen bij de halfzwaargewichten (-81 kg) Yvon Becaus al tegen de toen 18-jarige Cassius Clay. Dat gebeurde in de tweede ronde van het olympisch bokstoernooi in Rome. Becaus had geen schijn van kans tegen Clay, die later de olympische titel zou winnen, en de kamp moest al in de tweede ronde stilgelegd worden.
Becaus, op dat moment nog amateur, zou na de Spelen prof worden, maar dat duurde niet lang. Na drie opeenvolgende nederlagen hing hij de bokshandschoenen aan de haak.
Becaus was afkomstig van het Henegouwse Gosselies, maar woonde al jaren in Mechelen. Hij wordt woensdag aanstaande na een dienst in de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk in Mechelen begraven.

bron: Belga