“Moeten vertrouwen in God hervinden”

Moeten vertrouwen in God hervinden

“We moeten het vertrouwen in God hervinden”, zo zei Lode Aerts, die zondagmiddag gewijd wordt als bisschop van Brugge, kort voor de start van de eucharistieviering. Aerts pleit voor een eenvoudig, nederig en open bisdom. Kort voor de wijding blikte Aerts vooruit op zijn nieuwe functie. “Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet stond te springen voor deze taak. Ik wou aanvankelijk nee zeggen, maar ik wou niet laf zijn. Ik heb al zoveel gekregen, ik wou iets terugdoen”, aldus Aerts, die tot vandaag deken was in het bisdom Gent.

Lode Aerts wil het geloof in God herstellen. “We moeten onze positie als christen hervinden. We moeten het vertrouwen vinden in God. Er is een hoop die sterker is dan alle miserie. Ik wil het dan ook niet hebben over gebouwen, de indeling van parochies of de pikorde binnen de kerk, maar wel over het geloof. Ik wil nederig zijn, net zoals paus Franciscus, die toch een voorbeeld is voor mij.” Aerts wil dan ook niet dat de wijding zijn feest is. “Dit is een feest voor het hele bisdom. Het is een dag van de kerk.”

Tijdens de wijding zijn ook afgevaardigden van andere religies aanwezig. “Religie is verbinden. We leven in een periode met extremisme en fundamentalisme. Dat maakt kapot. Ik wil een bruggenbouwer zijn, binnen mijn kerk, maar ook met andere religies. We moeten er zijn voor de mensen in nood: kinderen, ouderen, eenzame mensen, vluchtelingen. Die wachten op een signaal.”

Aerts wil vooral het vertrouwen herstellen. “Ik ga de kerken niet opnieuw vol krijgen. Ik ben ook geen marktkramer. Er zijn mensen die veel naar de kerk gaan maar weinig vertrouwen hebben, maar omgekeerd geldt dat evenzeer.”

bron: Belga