Extreem-rechts verliest Oostenrijkse verkiezing

Volgens de eerste projecties wordt de groene kandidaat Alexander Van der Bellen president van Oostenrijk. De verkiezing werd in Europa met argusogen gevolgd omdat de extreem-rechtse kandidaat een grote kans had om te winnen.

De onafhankelijke groene kandidaat Alexander Van der Bellen (foto) zou op koers liggen om president van Oostenrijk te worden. Volgens een eerste projectie van de openbare zender ORF met 58% van de stemmen geteld heeft Van der Bellen 53,6% gehaald. Zijn rivaal, de uiterst rechtse Norbert Hofer (FPÖ), zou genoegen moeten nemen met 46,6% van de stemmen. Hofer gaf zijn nederlaag al toe. Een definitieve uitslag was er bij het ter perse gaan van deze krant nog niet.

Geschrapt

De Oostenrijkers gingen op 22 mei al stemmen voor de tweede ronde. Toen haalde Van der Bellen het nipt van Hofer, maar dat resultaat werd na een klacht van het FPÖ geschrapt door het Hooggerechtshof. Het verschil was toen nauwelijks 0,69 procentpunt. Vervolgens zou de tweede ronde herdaan worden op 2 oktober, maar door problemen met de stembrieven kon ook dat niet doorgaan.

Voor Europa

Van der Bellen, een 72-jarige professor economie, staat bekend als erg pro-Europees. De standpunten van de 45-jarige Hofer staan daar mijlenver van af. De man is op zijn zachtst gezegd niet erg verknocht aan de EU. Bij een deel van de FPÖ leeft het idee van een ‘oexit’, een uitstap van Oostenrijk uit de EU. Daar zegt Hofer evenwel geen voorstander van te zijn.