Zware gevechten tussen rivaliserende milities in Tripoli

In de Libische hoofdstad Tripoli is het donderdagavond tot zware gevechten gekomen tussen rivaliserende milities. In het zuiden van de stad waren schoten en explosies te horen, aldus correspondenten van AFP. Volgens de Libische media vielen minstens zeven doden, maar dat aantal kon niet bevestigd worden bij een onafhankelijke bron. Sinds de val van leider Moammar Kadhafi in 2011 vinden in Libië bijna dagelijks gevechten plaats tussen de gewapende groepen. De overheden slagen er niet in om orde op zaken te stellen, en er is regelmatig geen leger of politie aanwezig.
Sinds 30 maart heeft het land een regering van nationale eenheid, die de centrale autoriteit moet herstellen en de strijd moet aangaan tegen de jihadisten van terreurgroep Islamitische Staat. Die regering, die gesteund wordt door de VN, de VS en Europa, moest bovendien de twee rivaliserende regeringen in Libië vervangen. Midden oktober raakte echter bekend dat de vervangen Regering van Nationale Redding opnieuw operatief is, nadat aanhangers van de leider van die regering, Khalifa Ghweil, enkele regeringsgebouwen hadden bezet. Ghweil, die altijd heeft geweigerd om op te stappen, krijgt de steun van verschillende milities van de coalitie Fajr Libya, die sinds 2014 actief zijn in Tripoli.
De gevechten van donderdag braken uit in de buurt van de gebouwen die door Gwheil worden bezet, en breidden zich daarna uit naar andere wijken in het zuiden van de hoofdstad. De reden voor de nieuwe gevechten is nog niet bekend. De spanning tussen de salafistische groepen en de andere islamistische groepen die zich verzetten tegen de regering van nationale eenheid en trouw zijn aan de controversiële moefti Sadek al-Gharian, is opnieuw hoog opgelopen na de dood van Cheikh Nader al-Omrani op 21 november. Hij was een lid van Dar al-Ifta, de hoogste religieuze autoriteit van het land, waarvan al-Gharian de leider is.

Bron: Belga