Werkgevers die langdurig werzoekende aanwerven, krijgen vanaf 2017 Vlaamse premie

Werkgevers die langdurig werzoekende aanwerven

Werkgevers die een langdurig werkzoekende in dienst nemen, zullen vanaf januari 2017 een premie kunnen krijgen. De aanwervingspremie is opgesplitst in twee: 1.250 euro na drie maanden en 3.000 euro na een vol jaar tewerkstelling. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist op voorstel van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). De Vlaamse regering had de premie voor de aanwerving van langdurig werkzoekden aangekondigd in de Septemberverklaring. De premie komt bovenop het uitgewerkte doelgroepenbeleid waarmee de regering de loonkost voor drie groepen (jongeren, 55-plussers en personen met een beperking) reduceert.
De premie moet werkgevers aansporen om langdurig werkzoekenden een arbeidscontract te geven. De premie voorziet in twee fasen. Zo is er een eerst schijf van 1.250 euro na drie maanden tewerkstelling en een tweede schijf van 3.000 euro na 12 maanden. Op die manier wil minister Muyters de duurzaamheid van de tewerkstelling stimuleren.
Om recht te hebben op de aanwervingspremie moet de werkzoekende minstens twee jaar ingeschreven zijn als niet-werkende werkzoekende en moet hij tussen de 25 en 54 jaar zijn. “We beperken de leeftijd tot die leeftijdscategorie om overlapping met de RSZ-doelgroepenkorting te vermijden”, aldus Muyters.
Voor de maatregel wordt in 2017 10,6 miljoen euro voorzien. In 2018 stijgt het budget naar 25 miljoen euro.

bron: Belga