Uitzendarbeid mogelijk in Vlaamse openbare sector

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Vlaamse regering heeft vandaag haar principiële goedkeuring gegeven aan het voorontwerp van decreet dat uitzendarbeid regelt bij de Vlaamse overheid en lokale besturen. Dat heeft minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans bekendgemaakt. Tot op vandaag was uitzendarbeid in de openbare sector zo goed als verboden. Uitzendkrachten zullen hierdoor aan de slag kunnen in alle Vlaamse overheidsdiensten - inclusief openbare instellingen als de VDAB en de VRT - en alle Vlaamse administraties, maar ook in lokale besturen zoals de gemeentebesturen, de OCMW's of intercommunales.

Het ontwerpdecreet wordt nu overlegd met de sociale partners en zal vervolgens ter advies aan de Raad van State worden voorgelegd. Het is de bedoeling dat vanaf juli volgend jaar de eerste uitzendkrachten zullen kunnen worden aangeworven.

Uitzendarbeid zal kunnen worden ingezet ter vervanging van afwezigen, bij de vermeerdering van werk, voor uitzonderlijk werk en voor artistieke prestaties. In tegenstelling tot de privésector zal geen gebruik kunnen worden gemaakt van het motief 'instroom', dus uitzendarbeid met het oog op vast werk. "Men zal voor een vaste job nog steeds moeten deelnemen aan examens", wordt benadrukt door minister Homans.

bron: Belga