Trump heeft bezwaren tegen hertelling stemmen Michigan ingediend

Trump heeft bezwaren tegen hertelling stemmen Michigan ingediend

De Republikeinse president-elect Donald Trump heeft bij de bevoegde autoriteiten in Michigan bezwaren ingediend tegen de door de Groene kandidate Jill Stein gevraagde hertelling van de stemmen, zo hebben meerdere Amerikaanse media gemeld. Het kamp Trump gewaagde van een “onwettige” electorale “farce vanwege Stein die niet gemachtigd zou zijn om een hertelling te vragen”. Het voerde aan dat de hertelling van de 4,8 miljoen stembiljetten te duur is om tegen de deadline van 13 december te zijn afgerond en dat het het resultaat van de stembusgang niet zou veranderen.

“(De staat) Michigan mag niet ingaan op dit onwettig en beledigend verzoek (van Stein, nvdr.). Zijn kiezers mogen niet het risico lopen dat de deur van het Electoral College uit haar hengsels wordt gerukt, alleen maar omdat een kandidate van één procent (het landelijke gemiddelde van Stein, nvdr.) niet tevreden is met het verkiezingsresultaat”, stond in het 36 bladzijden tellende document waaruit ook de Britse krant The Guardian citeerde.

Stein beschuldigde Trump daarop van een “poging om de democratie te ondermijnen”.

De vierkoppige kiescommissie van Michigan bestaat uit twee Republikeinen en twee Democraten. Om het hertellen te stoppen dienen drie leden voor te zijn.

Er zijn berichten, onder andere van Stein zelf, dat het hertellen (op sommige plaatsen in Michigan) al was begonnen. Maar de operatie staat nu “on hold” tot de kiescommissie heeft beslist.

In Michigan haalde Trump het nipt van de Democratische kandidate Hillary Clinton: volgens realclearpolitics.com 47,6 tegen 47,4 procent van de stemmen. (Stein kwam uit op 1,1 procent). De zestien kiesmannen/vrouwen van de staat zijn dus van de vastgoedmagnaat.

bron: Belga