Recidivist verkracht opnieuw tijdens verlof

Tot twee keer toe kon een verkrachter die geïnterneerd was, opnieuw toeslaan. De 34-jarige man misbruikte twee keer zijn penitentiair verlof om nieuwe zedenfeiten te plegen. Dat berichten Het Nieuwsblad, De Standaard, Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws vandaag. De 34-jarige B. werd in 2006 veroordeeld voor verkrachting. Hij werd ontoerekeningsvatbaar verklaard en geïnterneerd. In de instelling kreeg hij therapie om hem voor te bereiden op een leven na zijn straf. Geïnterneerden hebben onder bepaalde omstandigheden recht op ‘verlof’ buiten de instelling, en tijdens zo’n vakantie wist B. te vluchten.

In het voorjaar van 2013 pleegde hij opnieuw een gewelddadige verkrachting. Hij werd opnieuw opgepakt en opnieuw geïnterneerd. De feiten herhaalden zich echter: in juli dit jaar zag de man weer kans om een vrouw te verkrachten tijdens zo’n penitentiair verlof. De politie wist hem weer te vatten. De man verblijft nu in de cel in afwachting van zijn proces.

De Antwerpse kamer ter Bescherming, die de toestemming regelt voor zo’n penitentiair verlof, wil niet reageren over hoe het mogelijk is dat de feiten zich konden herhalen. Ook het Gevangeniswezen reageert niet, maar zegt wel dat elke persoon die niet terugkeert naar de gevangenis, meteen wordt geseind.

bron: Belga