Jambon: “Waarschuwing Europol is definitie dreigingsniveau 3”

Jambon: "Waarschuwing Europol is definitie dreigingsniveau 3"

De ministerraad heeft vandaag opnieuw een rist maatregelen genomen in het kader van de strijd tegen terrorisme en radicalisering. Het gaat bijvoorbeeld om aanwervingen voor de politie en de staatsveiligheid, maar ook om radicalisering in de gevangenissen tegen te gaan. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aangekondigd na afloop van de ministerraad. Vandaag raakte bekend dat Europol waarschuwt voor nieuwe terreuraanslagen van terreurgroep IS in Europa. Volgens minister Jambon ligt die waarschuwing in lijn met gelijkaardige berichten die onlangs uit de Verenigde Staten overwaaiden. “Wat daar wordt beschreven, is precies de definitie van terreurniveau 3 dat al lange tijd van kracht is”, aldus de N-VA-vicepremier. “Nulrisico bestaat niet”, stelde premier Charles Michel. “Maar we blijven permanent alert en nemen maatregelen om de situatie zoveel mogelijk onder controle te houden”.

De regering bevestigde vandaag de gewijzigde inzet van militairen op straat. Zoals bekend daalt hun inzet van 1.800 naar 1.200 soldaten. Dat is mogelijk omdat ze in gemengde patrouilles met de federale politie lopen. Bovendien gaat het niet meer om een “statische” opdracht, maar patrouilleren ze van de ene naar de andere locatie.

Daarnaast heeft de ministerraad een nieuwe schijf toegewezen uit de provisie van 400 miljoen euro in de strijd tegen terreur. Zo gaat 600.000 euro structureel naar de versterking van de Staatsveiligheid. Het geld dient voor de aanwerving van 23 inspecteurs en vijf analisten, van wie er respectievelijk zeven en drie worden ingeschakeld voor het Kanaalplan.

Daarnaast gaat 253.000 euro naar de aanwerving van beveiligingsassistenten en sociaal assistenten in de strijd tegen radicalisering in de gevangenissen. De politie krijgt vier voertuigen voor expertenteams en steun voor de anti-explosievenhonden.

bron: Belga