ESA-top – “Italië wil ExoMars redden”

Op de ministerconferentie van het Europese Ruimtevaartbureau ESA in het Zwitserse Luzern is Italië vastbesloten de financiële hordes omtrent het ExoMars-programma te overschrijden. Dit heeft de gezaghebbende ruimtevaartjournalist Peter B. de Selding vrijdag getwitterd. Het Europees-Russische ExoMars-programma bestaat uit twee luiken waarvan het eerste in oktober zijn beslag kreeg: de TGO-“orbiter” kwam (met het Belgische NOMAD-instrument) succesvol in een baan rondom de Rode Planeet, de lander Schiaparello crashte evenwel. Niettemin was ESA opgetogen omdat er voldoende data zijn vergaard voor het van 2018 naar 2020 uitgestelde tweede luik.
Dit omvat de landing van een geavanceerde Europese robotjeep en een Russisch platform.
Maar onder meer door de vertraging is voor dit tweede luik nog 400 miljoen euro nodig. ESA zelf zou wat geld vinden door interne verschuivingen.
Volgens Peter B. de Selding zou Italië vijftig procent van een som van 340 miljoen euro voor ExoMars op zich willen nemen. Maar Duitsland zou eerder lauw reageren.
Twee jaar geleden was ExoMars op de “ESA-top” in Luxemburg ook al een heikel punt. Het luidde toen dat het programma het haalde “omdat iedereen een beetje meer geld op tafel legde”.

bron: Belga