Je brein kickt op seks, drugs en religie

Kerk
Foto Pexels

Een religieuze ervaring heeft hetzelfde effect op je brein als seks, gokken en drugs. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Utah.

Voor het onderzoek werden negentien mormonen onder de scanner gelegd. Zij proberen in het dagelijkse leven de nabijheid van God te ervaren en nemen op basis van die spirituele ervaring regelmatig beslissingen.

De vrome proefpersonen moesten vier opdrachten uitvoeren, zoals luisteren naar quotes van religieuze leiders of naar passages uit het Boek van Mormonen. Tijdens de opdrachten moesten de kerkleden aangeven of ze het gevoel hadden dat de Heilige Geest nabij was. Ondertussen controleerden de wetenschappers de hersenactiviteit van de devote aanhangers van de mormoonse kerk.

Warmte, vrede en tranen

Na afloop vertelden ze dat ze gevoelens van warmte en vrede hadden gevoeld. Sommigen hadden zelfs tranen in de ogen. “Wanneer de mormonen moesten nadenken over hun redder of hun hemelse belonen, reageerden hun hersenen en lichamen fysiek”, legt onderzoeker Michael Ferguson uit.

Opvallend: het religieuze piekmoment bleek ook samen te hangen met activiteit in de nucleus accumbens. Dat is het gebied uit het beloningssysteem in het brein, dat ook in gang schiet als mensen eten, drinken, gokken, drugs gebruiken of seks hebben.

De Amerikaanse bollebozen zijn nu benieuwd of andersgelovigen op dezelfde manier reageren op een religieuze ervaring. Het is belangrijk om dat uit te zoeken, besluiten ze.