Uitvinder Big Mac overleden

Uitvinder Big Mac overleden

De uitvinder van het meest iconische fastfood-product, de Big Mac, is niet meer. Michael ‘Jim’ Delligatti is bij hem thuis overleden op 98-jarige leeftijd, zo maakte McDonalds bekend. Delligatti runde vroeger als franchisenemer een McDonalds-restaurant in Pennsylvania, toen hij als eerste de ‘Big Mac’ invoerde: een hamburger in laagjes, met twee stukken vlees, sla, kaas, augurken, uitjes en een saus waarvan het recept angstvallig wordt geheimgehouden. Volgens kenners ging het om de belangrijkste maaltijdinnovatie sinds de befaamde Amerikaanse driehoekige sandwich.

Volgens de man zelf waren er verschillende concurrenten die in de jaren zestig al een meerlagige hamburger aanboden. Hij heeft naar eigen zeggen enkel het recept verfijnd. Maar het kostte hem wel moeite om zijn werkgever te overtuigen niet enkel klassieke burgers aan te bieden. Intussen staat de Big Mac symbool voor McDonalds.

Het befaamde broodje werd in 1967 officieel gelanceerd en zijn restaurant zag de verkoop meteen stijgen met 12 procent. Enkele jaren later bood McDonalds de Big Mac overal ter wereld aan. Intussen gaan er 550 miljoen stuks per jaar over de toonbank.

Door af te stappen van de klassieke burger, zagen onrechtstreeks ook andere innovaties het licht, zoals het broodje gepaneerde vis, Filet-o-Fish. Veel van die nieuwigheden zijn ook geïntroduceerd door franchisenemers.

McDonalds brengt nu een eerbetoon aan de man. “Wij zullen Jim herinneren als een intelligente en competente zakenman”. Delligatti leidde aan het einde van zijn carrière 48 McDonalds-restaurants.

De Big Mac wordt intussen ook gebruikt als maatstaf voor het vergelijken van de koopkracht tussen de verschillende landen.

bron: Belga