Tijdelijke sluiting dreigt voor Opwijks café dat rookverbod niet zou naleven

Tijdelijke sluiting dreigt voor Opwijks café dat rookverbod niet zou naleven

Het parket Halle-Vilvoorde heeft vandaag voor de Brusselse correctionele rechtbank gevraagd dat een Opwijks café voor drie maanden de deuren zou moeten sluiten. Volgens het parket, dat ook een geldboete van 6.000 euro eiste tegen de zaakvoerder, wordt het rookverbod in het café immers op flagrante wijze met de voeten getreden. Nauwelijks een jaar geleden legde de correctionele rechtbank hetzelfde café bovendien al eens een sluiting van twee maanden op, weliswaar met uitstel, en een boete van 1.800 euro.

Dat eerste vonnis werd begin november 2015 uitgesproken, maar toen de FOD Volksgezondheid twee weken later op controle ging in het café bleken er geen rookverbodtekens te hangen, zaten er zowel aan de toog als in een niet-afgesloten zaal klanten te roken en stonden er uitpuilende asbakken op de toog en de tafels. Volgens het parket verklaarde de zaakvoerder toen tegenover de inspecteurs en de politie dat die er Gestapo-praktijken op nahielden, dat hij tegen het rookverbod was en dat er in zijn café altijd zou mogen gerookt worden.

De man kreeg een waarschuwing maar bij twee navolgende controles, in maart en september 2016, stelde de FOD Volksgezondheid exact dezelfde inbreuken vast.

“De zaakvoerder is duidelijk van slechte wil, ik vraag dan ook een geldboete van 6.000 euro en een effectieve sluiting van het café voor drie maanden”, zei de procureur.

Volgens de zaakvoerder was zijn café wel degelijk in orde met het rookverbod en was er een rokersruimte met een rookafzuiginstallatie.

De rechtbank doet op 12 januari uitspraak.

bron: Belga