Vlaamse regering heeft akkoord over ‘betonstop’

Vlaanderen heeft akkoord over 'betonstop'
De 'betonstop' moet het groene Vlaanderen, dat onder andere het decor vormt voor de Ronde van Vlaanderen, vrijwaren. Belga / D. Stockman

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, of de ‘betonstop’. Vanaf 2040 mag er geen bijkomende ruimte meer worden bebouwd en vanaf 2025 wordt de inname al beperkt tot 3 hectare per dag.

Vlaanderen wil de betonnering van de Vlaamse klei een halt toeroepen. De drie Vlaamse regeringspartijen zijn overeen gekomen om vanaf 2040 geen nieuwe gebouwen meer toe te laten in vrije ruimte. Nieuwe woningen en bedrijven zullen in de bestaande kernen een plek moeten zoeken.

Een tweede afspraak bouwt de dagelijkse inname van ruimte af. Momenteel mag er per dag maximaal 6 hectare ingenomen worden. Vanaf 2025 zal dat aantal dalen naar 3 hectare.

“Het gaat dus absoluut niet om een betonstop”, benadrukt minister-president Geert Bourgeois. “Er kan nog worden gebouwd, maar anders en elders. Het gaat om een verkerning en een verdichting.”

Wie op dit moment een bouwgrond heeft, zal die niet zomaar verliezen, verzekert de regering. “Een eigenaar moet minstens zijn opgebouwd kapitaal kunnen behouden”, aldus energieminister Bart Tommelein. “Dat hele verhaal heeft natuurlijk een budgettair plaatje, dat we goed gaan opvolgen.”