Protest tegen "onmenselijk" asielbeleid in Australië

In Australië hebben tegenstanders van het asielbeleid van de regering betoogd. Ze klagen aan dat vluchtelingen opgesloten worden in kampen op eilanden, waar ze slecht behandeld worden.

De betogers verzamelden aan het parlement in de hoofdstad Canberra. Ze hingen een banner op aan het gebouw met de boodschap “sluit de verdomde kampen nu” (close the bloody camps now #justice4refugees) en goten rode verf in een fontein voor het parlement, aldus openbare omroep ABC.

Eergisteren onderbraken de manifestanten van Whistleblowers Activists en Citizens Alliance al het vragenuurtje in het parlement gedurende een half uur toen ze in de bezoekersruimte van het halfrond slogans riepen en hun handen vastlijmden aan de balustrades.

Onmenselijk

De manifestanten protesteren tegen de offshore detentiecentra op Nauru en Manus Island in Papoea-Nieuw-Guinea waar 1.300 asielzoekers verblijven die geprobeerd hebben Australië te bereiken via het water. “We zijn hier om te verzekeren dat de politici als ze naar huis gaan, weten waarover ze absoluut actie moeten ondernemen: het sluiten van de kampen”, klinkt het bij een van de manifestanten. “Jullie zijn wereldleiders in wreedheid geworden.”

In augustus bracht de Britse krant The Guardian documenten aan het licht waaruit blijkt dat kinderen en vrouwen regelmatig seksueel misbruikt en mishandeld worden in de kampen. Bovendien is de situatie er zo uitzichtloos dat veel vluchtelingen overgaan tot zelfverminking of poging tot zelfmoord. De Verenigde Naties noemden de situatie al “onmenselijk” en “in strijd met het internationaal recht”.