Ik ga op reis en ik neem mee… een pakketje

Ik ga op reis en ik neem mee... een pakketje
Foto PiggyBee

Mensen die graag iets verzenden of aankopen vanop locatie verbinden met anderen die graag reizen en nog wat vrije ruimte hebben in hun bagage. Dat is het opzet van de Belgische startup PiggyBee.

PiggyBee is een relatief jonge startup die mee surft op de golven van de groeiende sharing economy. In 2012 kwam oprichter David Vuylsteke (kleine foto) met het idee na een persoonlijke frustratie. “Tijdens een reis naar Zuid-Afrika kocht ik een crème die alleen daar verkocht wordt. Ik was er zo’n grote fan van dat het na een paar dagen al op was”, vertelt oprichter Vuylsteke aan Metro. “Aangezien een hele hoop mensen elke week van Zuid-Afrika naar België reizen, wilde ik graag met zo’n reiziger in contact komen en die vragen een nieuw potje mee te nemen”. Het idee voor PiggyBee, dat een afleiding is van PiggyBacking ofwel het dragen van een kind op de rug, was geboren. Ondertussen is de startup wereldwijd werkzaam.

david-vuylsteke-founder-piggybee-2Het proces verloopt vrij eenvoudig en baseert zich op het vraag- en aanbodprincipe. Aan de ene kant geven mensen zich op die graag iets verzenden, aan de andere kant mensen die in de nabije toekomst een reis zullen ondernemen en nog ruimte in hun bagage over hebben. Een algoritme verbindt dat duo, waarna zender en koerier onder elkaar verder afspraken maken. Zo mogelijk nog interessanter is de mogelijkheid om in contact te komen met mensen die naar België, of waar je je dan ook bevindt, reizen, hen bepaalde aankopen te laten doen en mee te brengen vanop locatie. Zo kan je de nieuwste iPhone rechtstreeks vanuit New York in handen krijgen. Als vergoeding kunnen mensen tips geven. “People for the people, by the people”, vat Vuylsteke samen.

Sharing economy

De sharing economy waarvan PiggyBee deel uit maakt, bestaat uit particulieren die bepaalde diensten aanbieden aan andere particulieren. “Mensen zijn het centrum van de sharing economy. De dalende koopkracht na de financiële crisissen heeft hen aan het denken gezet”, legt de oprichter uit. “Ze gaan op zoek naar alternatieven om een centje bij te verdienen, door bijvoorbeeld een vrije kamer te verhuren.” Volgens Vuylsteke moet de sharing economy de technologie voorzien om mensen de mogelijkheid te geven de spelers te zijn van hun eigen economie. “Het uiteindelijke doel van PiggyBee is koerierdiensten als FedEx en Ups uit het straatbeeld zien verdwijnen”, besluit de stichter.

Lennart Tobback