Geweld Syrië – Woensdag spoedvergadering VN-Veiligheidsraad over Oost-Aleppo

Geweld Syrië - Woensdag spoedvergadering VN-Veiligheidsraad over Oost-Aleppo
Geweld Syrië - Woensdag spoedvergadering VN-Veiligheidsraad over Oost-Aleppo

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdagochtend samen tijdens een spoedvergadering rond de erbarmelijke situatie in Oost-Aleppo. De verderaring werd bijeengeroepen door Frankrijk, zo melden diplomaten. De vergadering moet van start gaan meteen na de vergadering van de V-raad over het verstrengen van de sancties tegen Noord-Korea, die gepland is om 15.00 uur Belgische tijd.
De vijftien ambassadeurs van de Veiligheidsraad zullen een stand van zaken over de situatie in Aleppo van een verantwoordelijke voor de humanitaire operaties van de VN en van de VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura.
Duizenden burgers ontvluchten in het door de rebellen gecontroleerde oosten van Aleppo de gevechten en bombardementen, nu het Syrische regime snel vooruitgang boekt op de rebellen. De VN veroordeelden dinsdag de hel waarin de burgers terecht zijn gekomen. Volgens het Internationale Rode Kruis zijn in de afgelopen 72 uur bijna 20.000 burgers de stad ontvlucht.
“Frankrijk en zijn partners mogen niet stil blijven tegenover wat een van de grootste massamoorden van burgers zou kunnen zijn sinds de Tweede Wereldoorlog”, aldus de Franse ambassadeur bij de VN François Delattre. Zijn Britse collega Matthew Rycroft “roept het Syrische regime en Rusland op om de bombardementen te stoppen en de humanitaire hulp toe te laten”. Rycroft bevestigde nog dat de VN “een plan hebben” om hulpmiddelen tot bij de inwoners van Oost-Aleppo te krijgen en om de gewonden te evacueren, en stelde dat “de oppositie” het plan heeft goedgekeurd. “Ik vraag dus aan Rusland om ervoor te zorgen dat het Syrische regime akkoord gaat.”

Bron: Belga