Diesel en benzine aan Belgische pomp is van goede kwaliteit

In bijna alle tankstations in België voldoen de diesel en benzine aan de Europese normen. Dat blijkt uit controles van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie. Die nam vorig jaar meer dan zevenduizend stalen in alle Belgische tankstations en opslagplaatsen. Meer dan 96 procent van de stalen voldeden aan de normen. Benzine en diesel van slechte kwaliteit hebben een schadelijke impact op de motor van het voertuig en zijn extra belastend voor het milieu. Vorig jaar nam de FOD Economie 7.180 benzine- en dieselstalen in alle 3.106 Belgische publieke tankstations en 385 opslagplaatsen. Uit de analyse van deze stalen bleek dat 272 stalen (3,8 %) niet voldeden aan de Europese normen. De resultaten komen overeen met vorige jaren.
Tijdens de staalnames wordt ook de prijsaanduiding en het toepassen van hogere prijzen dan de maximumprijs gecontroleerd in tankstations. Vorig jaar kregen zes pompuitbaters een proces-verbaal om dat ze geen prijs afficheerden en vier uitbaters omdat ze een hogere prijs vroegen dan de maximumprijs.
“De meeste problemen hebben te maken met een te hoog zwavelgehalte. Dat heeft geen invloed op de rijcapaciteit van de wagen, maar is nefast voor het milieu. Daarom is het uiterst noodzakelijk om strenge controles uit te voeren”, zegt minister van Energie Marie-Christine Marghem.
“We stelden ook geen verschil in kwaliteit vast tussen de goedkope en dure pompen. Aangezien de onafhankelijke tankstations vrij zijn om te kiezen waar ze zich bevoorraden, is dat goed nieuws. Iedereen die twijfels heeft over de kwaliteit in een tankstation, kan dit melden bij de Economische Inspectie via meldpunt.belgie.be”, zegt minister van Economie Kris Peeters.

bron: Belga