Amnesty International is niet te spreken over beleidsnota van Theo Francken

Amnesty International is niet te spreken over beleidsnota van Theo Francken

Amnesty International reageert “bezorgd en teleurgesteld” op de beleidsnota van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Amnesty is vooral ontgoocheld dat de staatssecretaris “geen concrete stappen aankondigt om veilige en legale routes te voorzien, zodat vluchtelingen hun leven niet in handen van smokkelaars hoeven te leggen”. Dat stelt de humanitaire niet-gouvernementele organisatie woensdag in een persbericht. “De staatssecretaris erkent het belang van hervestiging, maar daar staat niets concreets tegenover. Dat geldt evenzeer voor een transparant beleid rond humanitaire visa,” vindt Eva Berghmans, asielexperte van Amnesty International Vlaanderen.

Voorts stoort Amnesty zich aan de visie die de beleidsnota naar voren brengt over de Europese aanpak van de asielcrisis. “De nota staat voor het ‘externaliseren’ van het vluchtelingenbeleid. Sluiten van de grenzen, grensbewaking en versterken van het terugkeerbeleid krijgen voorrang op het bieden van effectieve bescherming aan vluchtelingen.” Amnesty International vreest dat dit beleid zal leiden tot mensenrechtenschendingen.

De organisatie betreurt ook de stigmatiserende toon van bepaalde maatregelen en prioriteiten. “Door de nadruk te leggen op illegale migratie en misbruik door asielzoekers, en hen in verband te brengen met criminaliteit, terrorisme en radicalisme, draagt de beleidsnota bij tot negatieve beeldvorming over asielzoekers”, klinkt het in het persbericht.

bron: Belga