N-VA begraaft tobintaks

N-VA begraaft tobintaks

De N-VA roept haar coalitiepartners in de federale regering op om de stekker uit de tobintaks te trekken. “De tijd lijkt rijp om na een lange lijdensweg de stekker uit de taks te trekken en het nieuwe belastingidee te begraven”, schrijft Europees Parlementslid Sander Loones (N-VA) in een opiniestuk in De Tijd. De tobintaks is een taks op financiële transacties waar op Europees niveau op gebroed wordt. Tien landen, waaronder België, onderhandelen daar al jaren over. Begin volgende maand komt een compromisvoorstel op tafel bij de Europese ministers van Financiën. Op dat moment moet ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zich over de taks uitspreken.

“De belasting heeft meer nadelen dan voordelen. Het is een toonbeeld van een fausse bonne idée”, vindt Loones. “Het zou de doodsteek voor de financiële sector in België betekenen. Dan mogen we duizenden jobs en de bijbehorende business uitwuiven. De rol van Brussel als financieel centrum, met onder meer de vestigingen van Swift en Euroclear, is dan volledig uitgespeeld.” Bovendien zou volgens N-VA de impact van de tobintaks ook buiten de financiële sector voelbaar zijn.

De N-VA doet daarom een oproep aan CD&V-vicepremier Kris Peeters om het verzet tegen de tobintaks te steunen. “Minister Peeters, laten we die kans grijpen en de belasting kelderen.”

bron: Belga