Mathilde en Máxima steken kwetsbare jongeren een hart onder de riem

Mathilde en Máxima steken kwetsbare jongeren een hart onder de riem

De Belgische koningin Mathilde en de Nederlandse koningin Máxima hebben een bezoek gebracht aan twee Nederlandse sociale projecten waarin kwetsbare jongeren centraal staan. De twee vorstinnen bezochten in de wijk Amsterdam Nieuw-West het project Kamers met Kansen, dat ondersteuning biedt aan jongeren die voortijdig de schoolbanken verlaten. Die jongeren kampen vaak met verschillende problemen, zoals gebrek aan zelfvertrouwen, een onveilige thuissituatie en gebrek aan huisvesting. Kamers met Kansen biedt hen, naast een veilige plek om te wonen, een traject op maat. Dat moet hen in staat stellen om een zelfstandig bestaan te leiden, door een job te vinden of alsnog een diploma te halen.

Na een korte uitleg over de werking van het project maakten de beide koninginnen kennis met een zestal jongeren die in het project worden opgevangen. Mathilde en Máxima voerden een erg open gesprek met de jongeren en ze toonden zich ook erg geïnteresseerd in hun verhalen. Ze bezochten tot slot de woning van een van de jongeren.

Daarna werd in Den Haag een bezoek gebracht aan Vitalis. Dat project helpt kinderen die opgroeien in kwetsbare gezinnen. De kinderen worden gedurende bijvoorbeeld een jaar gekoppeld aan een ‘maatje’, dat is een vrijwilliger die vervolgens allerlei activiteiten met het kind kan uitvoeren.
Mathilde toonde zich tijdens een gesprek erg onder de indruk van het engagement van de vrijwilligers en ze peilde ook met interesse naar hun emotionele betrokkenheid.
De twee bezochte projecten worden ondersteund door het Oranje Fonds, waarvan Willem-Alexander en Máxima het beschermpaar zijn.

bron: Belga