Federale Gerechtelijke Politie ontmantelt internationaal witwascircuit

Federale Gerechtelijke Politie ontmantelt internationaal witwascircuit

De Federale Gerechtelijke Politie heeft samen met de Franse politie en Europol een grootschalig witwascircuit in verband met drugshandel in Marokko, Frankrijk, België en Nederland ontmanteld. Twee in België wonende kopstukken, J.K. (34) en I.B.H. (40), werden aangehouden. Op 21, 22 en 23 november werden in Marokko, Frankrijk, België en Nederland gelijktijdig grootschalige operaties uitgevoerd door honderden politiemensen. Op Belgisch grondgebied werden er 11 huiszoekingen gehouden, waarbij op drie plaatsen grote sommen geld werd gevonden, goed voor een totaal van 2,82 miljoen euro. In een verborgen opslagplaats in Jette werden verschillende luxeproducten gevonden en vier kassa’s met daarin bankbiljetten ter waarde van 2,5 miljoen euro. Er werden ook zeven voertuigen, 78 computeronderdelen en twee vuurwapens in beslag genomen.

Tijdens de raids werden zeven personen aangehouden. De onderzoeksrechter twee van hen, de kopstukken, onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Het grootschalige onderzoek startte toen Franse douaniers in juni 2015 in de buurt van Avignon twee individuen onderschepten in een voertuig waarin een grote som contant geld verstopt was. Aan de hand van verschillende onderzoeken kon men de weg reconstrueren waarlangs het geld fysiek werd getransporteerd.

De belangrijkste geldtransacties werden vervolgens uitgevoerd in de Verenigde Arabische Emiraten, Dubai en Marokko, waar de opdrachtgevers het geld witwasten via vennootschappen in Casablanca. Vanuit die landen werden bedragen tussen de 300 en 400 miljoen euro overgemaakt.

bron: Belga