“Veel legerpiloten overwegen overstap naar de privésector”

Veel legerpiloten overwegen overstap naar de privésector

Door de geplande pensioenhervormingen voor het leger overwegen veel militairen, vooral piloten, een overstap naar de privésector. Dat schrijven de Persgroep-kranten vandaag en zo wordt ook bevestigd door de vakbonden. “Concrete cijfers hebben we niet, maar het is wel zo dat dat zeker leeft onder de piloten, omdat zij in de nieuwe pensioenregeling het hardst worden getroffen”, zegt Edwin Lauwereins van VSOA. De regering bevestigde midden oktober dat de gunstige pensioenmaatregelen voor militairen (de zogenaamde “tantièmes”) vanaf 2019 worden afgeschaft. Concreet betekent dat dat de pensioenleeftijd voor militairen verhoogt van 56 naar minimum 63 jaar.

Vooral piloten worden daardoor “gestraft”, zegt Lauwereins, omdat de lagere pensioenleeftijd een van de weinige voordelen was aan een carrière bij het leger in plaats van de privésector. Bovendien zou ook de regeling dat de vliegjaren in het leger dubbel tellen voor het pensioen, worden afgeschaft.

Volgens Lauwereins leeft het idee van een overstap naar de private sector ook bij het andere militaire personeel, maar is het voor mensen ouder dan 50 vaak “moeilijk om nog een job in de privé te vinden”.

De militairen kwamen een tweetal weken geleden al op straat tegen de pensioenplannen van de regering. De vakbonden stuurden vorige week nog een brief met hun grieven naar premier Charles Michel (MR), maar kregen naar eigen zeggen nog geen antwoord. Een nieuwe betoging komt er voorlopig echter niet. “Het signaal is goed begrepen, we gaan nu eerst kijken wat er uit de bus komt”, zegt Walter Van Den Broeck van ACV. Van Den Broeck sluit evenwel niet uit dat er “kleine, gerichte acties” komen.

bron: Belga