Schutter Charleston mag zichzelf verdedigen voor rechter

Schutter Charleston mag zichzelf verdedigen voor rechter

Dylann Roof, de 22-jarige blanke man die terechtstaat voor de moord op negen zwarte mensen in Charleston, mag zichzelf verdedigen in de rechtbank. Dat heeft een rechter gezegd, hoewel die het een “dom” idee vond. Vorige week werd Dylann nog maar geschikt gevonden om zich voor de rechter te verantwoorden voor de racistische moorden. Dat meldt BBC. De beslissing van rechter Richard Gergel dat Roof zonder advocaat zijn eigen zaak mag bepleiten, kwam als een verrassing.
Roof hangt de doodstraf boven het hoofd voor de ergste racistische moord in de recente geschiedenis van de Verenigde Staten. Op 17 juni 2015 schoot hij in de Emanuel African Methodist Episcopal Church negen zwarten dood. Het gaat om de oudste kerk van de Afro-Amerikaanse gemeenschap.

Roof liet uitschijnen rustig deel te nemen aan een studie van de Bijbel, voor hij het vuur opende op de gelovigen. De twintiger werd snel geïdentificeerd op beelden van bewakingscamera’s. De volgende ochtend werd hij opgepakt. De blanke man schreef in een manifest dat hij zwarten haat, en er verschenen ook foto’s van hem met de omstreden vlag van de Geconfedereerde Staten.

Vandaag is het proces voor de federale rechtbank in Charleston van start gegaan met de selectie van de twaalf juryleden.
Dylann Roof zal zich trouwens in januari volgend jaar ook moeten verantwoorden voor de rechter in de staat South Carolina, waar hij eveneens vervolgd wordt. In beide zaken wordt de doodstraf geëist.

bron: Belga