Marokkaans tv-programma leert hoe je sporen van huiselijk geweld maskeert

Foto Twitter

In het Noord-Afrikaanse Marokko was afgelopen week op de televisie te zien hoe je als vrouw tekenen van huiselijk geweld verdoezelt met behulp van make-up. De uitzending zorgt voor een storm van protest.

Uit een studie van 2010 blijkt dat Marokko met een probleem worstelt. Resultaten tonen aan dat maar liefst twee derde van de vrouwen te maken krijgt met huiselijk geweld. In februari dit jaar waarschuwde Human Rights Watch nog voor de slechte situatie van slachtoffers in Marokko.

Make-up wordt gebruikt om je prachtige ogen, lippen en wimpers te accentueren. Op de Marokkaanse zender Channel 2M verscheen twee dagen voor de Dag voor de Uitbaning van Geweld tegen Vrouwen (25 november) in het programma ‘Sabahiyat’ een filmpje waarin uitgelegd wordt hoe verwondingen opgelopen door huiselijk geweld bedekt kunnen worden onder een laag make-up.

In het filmpje is te zien hoe ze de blauwe plekken van een vrouw maskeren. Na de uitvoerige uitleg besluit de presentatrice met de tactvolle woorden “We hopen dat deze make-uptips je helpen weer verder te gaan met je dagelijkse leven.”

Ondertussen staat de zender in het oog van de storm. Marokkaanse vrouwen stelden een petitie op waarin ze de Marokkaanse autoriteit voor audiovisuele communicatie oproepen actie te ondernemen tegen de zender en het programma. “Bedek geweld niet met make-up, veroordeel de dader.”

De beelden werden ondertussen offline gehaald, maar circuleren nog steeds op sociale media. De hoofdredactrice biedt op Facebook haar excuses aan. “Het item is heel ongepast en strookt niet met onze redactionele richtlijnen noch met het beeld dat wij van de echtgenote willen schetsen.” Ze belooft ook stappen te ondernemen tegen de verantwoordelijken voor het filmpje.