“Meer dan 400 burgers vluchten uit rebellenwijken Oost-Aleppo”

Meer dan 400 burgers zijn afgelopen nacht weggevlucht uit de omsingelde rebellenwijken in het oosten van Aleppo. Ze trokken richting Hanano, de grootste rebellenwijk in het oostelijke stadsdeel die de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad zaterdag heroverd hadden op de rebellen. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een organisatie die vanuit Groot-Brittannië het Syrische conflict opvolgt. Anderzijds vluchtten honderden anderen dieper het rebellengebied in. Er is ook sprake van een 30-tal families die naar een district in handen van Koerdische strijders vluchtten. De herovering van Hanano kan een belangrijke doorbraak vormen voor het Syrische regime in de strijd om Aleppo, de grootste stad van het land. Volgens het Observatorium hielden de gevechten ’s nachts aan in de naburige wijken Haydariyé en Sakhour. Die wijken worden ook bestook met artillerie. De regimepers, die de zege bewierookte, sprak eveneens van nieuwe terreinwinst.

Volgens het Observatorium lieten gisteren minstens 18 burgers het leven bij de beschietingen door het leger. Dat zou het aantal burgerslachtoffers sinds de start van het regeringsoffensief op 15 november op 219 brengen, van wie 27 kinderen. Anderzijds dreven de rebellen zaterdagavond hun beschietingen op westelijke wijken op, met minstens vier burgerslachtoffers en tientallen gewonden tot gevolg, aldus het Observatorium.

Volgens Artsen zonder Grenzen zijn in Oost-Aleppo acht van de negen ziekenhuizen buiten strijd na bombardementen door het regime en bondgenoten. Het Rode Kruis zei onlangs dat in het omsingelde gebied de voedselvoorraden aan het opdrogen zijn. Er zouden zich zowat 250.000 burgers in het gebied bevinden.

Sinds maart 2011 eiste het conflict al meer dan 300.000 doden.

bron: Belga