Rosberg viert eerste wereldtitel

AFP / A. Isakovic

Op zijn 31ste heeft Nico Rosberg zijn eerste wereldtitel beet. In de slotrace in Abu Dhabi had de Duitse Mercedes-rijder genoeg aan een tweede plaats om zijn ploegmaat Lewis Hamilton voor te blijven.

Voor de start van de laatste manche van het seizoen op het Yas Marina-circuit had Rosberg in de WK-stand een voorsprong van twaalf punten op Hamilton. Een podiumplaats was dus genoeg om zijn Britse rivaal voor te blijven, al zette Hamilton hem wel onder druk door in de kwalificaties het snelste rondje af te werken. De Brit mocht zo vanop poleposition vertrekken, wat betekende dat Rosberg zich niet al te veel fouten kon permitteren.

Hamilton gaf immers geen krimp en reed zonder noemenswaardige problemen naar zijn vierde overwinning op rij. In het zog van de drievoudige wereldkampioen deed Rosberg wat hij moest doen: Sebastian Vettel en Max Verstappen afhouden in de strijd om het podium.

Uiteindelijk werd de Duitser tweede, wat volstond voor zijn eerste wereldtitel. «Ik ben heel blij dat het voorbij is», lachte de Mercedes-rijder na afloop. «Dit was absoluut niet de leukste wedstrijd die ik al gereden heb. Het was ongelooflijk afzien met die twee jongens die tegen het einde van de race achter me aanzaten.»

De slotmanche in Abu Dhabi betekende mogelijk ook het einde van de oppermacht die Mercedes de voorbije drie jaren aan de dag legde. Volgend seizoen worden de reglementen weer helemaal door elkaar gegooid, wat mogelijkheden biedt aan de concurrentie om de gapende kloof met de Zilverpijlen te dichten.

De paddock nam ook afscheid van twee ervaren rijders. Voor zowel Jenson Button als Felipe Massa was het de laatste wedstrijd in de Formule 1.