Vlaamse en de Franstalige Gemeenschap werken samen in WE ARE NEXT

De Franse en Vlaamse gemeenschap gaan samen achttien culturele projecten ondersteunen in 2017. Het internationaal theater- en dansfestival NEXT wordt het tweede speerpuntproject van die culturele samenwerking. “Een culturele samenwerking is vaak voordrager van goede samenwerking op andere vlakken”, zei minister Sven Gatz zaterdagmiddag in Kortrijk. NEXT is een samenwerkingsverband tussen Vlaamse, Waalse en Franse co-organisatoren. Het festival startte in 2008 in vier steden. Onlangs werd NEXT door EFFE (Europe for festivals, Festival for Europe) verkozen als een van de meest trendsettende festivals in Europa.
“NEXT vertrekt vanuit een ambitieus en internationaal artistiek programma en vanuit grensoverschrijdende samenwerking tussen cultuurhuizen in de Frans-Vlaams-Waalse Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai”, lichten de organisatoren toe. “Het festival wil een hefboom zijn om de negatieve impact van lands- en taalgrenzen te minimaliseren. Vandaag zijn de grenzen tussen onze regio’s jammer genoeg voor het eerst sinds lang opnieuw voelbaar.”
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz en zijn Waalse collega Alda Greoli stelden in Kortrijk de achttien projecten voor die ze volgend jaar samen willen ondersteunen. “Het samenwerkingsakkoord tussen de Franse en Vlaamse gemeenschap heeft in zijn tweede jaar echt vleugels gekregen”, aldus Gatz.

bron: Belga